Normal_portretfoto-dekker

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs neemt het advies van de Onderwijsraad over om geen maatwerkdiploma in te voeren in het voortgezet onderwijs. De staatssecretaris is het eens met de raad dat er aan het maatwerkdiploma teveel risico's zitten. Dit meldt de NOS.

Volgens Dekker is het advies van de Onderwijsraad “glashelder”. “Het eindexamen is van grote waarde en er is al heel veel ruimte voor maatwerk”, zegt hij. Net als de raad vindt de staatssecretaris het geen goed idee om leerlingen de mogelijkheid te bieden om vakken op een lager niveau te volgen. “Maatwerk en flexibilisering zijn belangrijk, maar we moeten niet het kind met het badwater weggooien”, aldus de bewindsvoerder.

Dekker is wel groot voorstander van de mogelijkheid om op een hoger niveau eindexamen af te leggen voor een aantal vakken. Volgens de staatssecretaris is dat echter nu ook al mogelijk. De resultaten worden in een aparte bijlage aan het diploma toegevoegd. “Iedereen weet nu wat een diploma waard is”, zegt een woordvoerder namens Dekker. Bij een maatwerkdiploma is het straks onduidelijk welke vervolgopleiding een leerling nu precies kan doen, zegt hij.

© Nationale Onderwijsgids