OVERSCHIE - Rotterdam gaat op twintig scholen in het voortgezet onderwijs acties inzetten om het schoolverzuim tegen te gaan meldt De Echo. Onderwijswethouder Hugo de Jonge verklaart het spijbelen met het Pluspakket Leerplicht de oorlog. Met extra leerplichtacties en een verbeterde verzuimaanpak kiezen de gemeente en scholen voor een aanval op de schooluitval.

Het Pluspakket dat vorige week van start is gegaan op de twintig scholen voor voortgezet onderwijs is één van deze initiatieven. Volgens wethouder De Jonge is deze stevige aanpak noodzakelijk: 'In Rotterdam verlaten jaarlijks zo'n 2700 jongeren hun opleiding zonder diploma. Dat moet echt anders. Spijbelen is een belangrijke voorspeller van schooluitval. Uit onderzoek blijkt dat jongeren zonder startkwalificatie een grotere kans hebben om werkloos te worden en om in de criminaliteit te belanden. Jongeren vergooien hun toekomst als ze niet in de schoolbankjes zitten. Daarom gaan we samen met de scholen nog nadrukkelijker bovenop het schoolverzuim zitten, met acties gericht op preventie en controle.'

Straatacties
Per school wordt gekeken welke specifieke maatregelen nodig zijn. Het gaat daarbij om voorlichting op school en straatacties waarbij leerplichtambtenaren en politie onder schooltijd extra controleren op populaire plekken in de stad. Tijdens zogenaamde te laat-acties worden leerlingen na aanvang van de lessen voor de ingang van de school gewezen op hun te late aankomst Notoire laatkomers krijgen een HALT straf opgelegd. Een eerdere proef met spijbelcontroles aan huis door Stadstoezicht bleek zo succesvol dat deze huisbezoeken verder worden uitgebreid. Ook wordt het aantal leerplichtzittingen uitgebreid. Rotterdam pleit daarbij voor een versnelling in het opmaken van een proces verbaal. Leerplicht voert daarnaast rond de schoolvakanties aanwezigheidscontroles uit en controleert daarbij of alle leerlingen de overstap naar een vervolgopleiding hebben gemaakt.

Een goede registratie van het ongeoorloofd schoolverzuim is een voorwaarde om schooluitval bij de bron aan te pakken. Een actief verzuimbeleid is één van de voorwaarden voor inzet van het pluspakket. De Hugo de Grootschool is één van de scholen die al erg ver is in verzuimaanpak. De school maakt bijvoorbeeld succesvol gebruik van sms berichten om ouders te informeren wanneer hun kind ongeoorloofd afwezig is.

Wethouder De Jonge wil bij het nieuwe spijbeloffensief nadrukkelijker de ouders betrekken. Eerder liet hij al weten gebruik te gaan maken van het nieuwe instrument de kinderbijslag voor 16- en 17-jarigen stop te zetten wanneer ouders onvoldoende meewerken om hun spijbelende kind weer naar school te krijgen. Het extra middel wordt ingezet tegen de hardnekkige spijbelaars. Dit is mogelijk omdat het ontvangen van kinderbijslag is gekoppeld aan het volgen van een opleiding die leidt tot het behalen van een startkwalificatie.

Wake up
'Ouders zijn verantwoordelijk voor een succesvol verloop van de schoolloopbaan van hun kind'. zegt De Jonge. 'Dat kun je als ouder niet alleen bij de school neerleggen. Ik wil dan ook alles uit de kast trekken om te voorkomen dat jongeren voortijdig stoppen met school zonder dat ze een bruikbaar diploma hebben. Deze maatregel geldt als een belangrijke wake up call voor ouders.'