Meer dan 100 scholen voor voortgezet onderwijs in het hele land doen mee aan Paarse Vrijdag, zo meldt de VOS/ABB, de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen.

Dit is een uit de Verenigde Staten overgewaaid initiatief om duidelijk te maken dat iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij is, ongeacht seksuele geaardheid.

De Paarse Vrijdagen zijn georganiseerd door Gay-Straight Alliances (GSA's). Dit zijn groepen hetero-, homo- en biseksuele leerlingen die er samen voor willen zorgen dat er positieve aandacht is voor seksuele diversiteit binnen het onderwijs. Leerlingen en personeel kunnen op Paarse Vrijdag door middel van paarse kleding duidelijk maken dat zij voor wederzijds respect en tegen homofobie zijn.

Projectleider Geert-Jan Edelenbosch van homobelangenorganisatie COC Nederland benadrukt dat het nodig blijft om een statement te maken. 'Zeker de helft van alle leerlingen zegt dat het op hun school niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en net zoveel leerlingen zegt een probleem te hebben met openlijke homoseksualiteit', aldus Edelenbosch.