Normal_onderwijs_chinees

Steeds meer Nederlandse jongeren verdiepen zich in de Chinese taal en karakters en de daarmee verbonden cultuur. Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs blijkt dat dit schooljaar 5445 leerlingen op 87 vwo-scholen Chinese les volgen. Het ministerie verwacht dat het aantal binnen vijf jaar zal doorgroeien naar een kleine 7000. Staatsbezoek Dekker van Onderwijs schat dat rond 2019 één op de vijf vwo-scholen Chinees taalonderwijs geeft. Dat meldt CNV Onderwijs.

In 2010 startten een aantal scholen met het experimenteren met Chinese les. Sindsdien is het aantal scholen die deze lessen geven fors gestegen. Het Chinees wordt naast het Engels als tweede verplichte taal gegeven dat het Frans of Duits vervangt. Scholen, docenten en leerlingen blijken enthousiast te zijn over de lessen. “Met het oog op globalisering en de handelspositie van China willen we leerlingen de kans bieden zich te verdiepen in de Chinese taal en cultuur'', zegt waarnemend conrector Ellen van der Zanden van het Kandinsky College in Nijmegen. “We leiden leerlingen op tot wereldburgers met een brede blik op de wereld om hen heen.''

Een goede stimulans blijken de reisjes naar China in het kader van uitwisselingsprogramma's. Op school leren de leerling om zich in het Chinees onder andere voor te stellen en te vragen hoe laat het is. Ook leren ze om allerlei gesprekjes te voeren over dagelijkse dingen. De scholieren krijgen zo'n drie lesuren per week Chinees.

© Nationale Onderwijsgids