(Novum) - Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) gaat kijken of het mogelijk is om de cultuurkaart voor scholieren toch in stand te houden. Dat heeft Zijlstra maandag aangekondigd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Als onderdeel van de bezuinigingen op kunst en cultuur zet Zijlstra per 2012 de overheidsbijdrage stop aan de cultuurkaart, die scholen kunnen aanvragen zodat leerlingen korting krijgen bij bezoeken aan theaters en musea. Een groot deel van de Tweede Kamer wil de kaart behouden.

Zijlstra gaat praten met het onderwijs en met het CJP, de organisatie die de cultuurkaart uitgeeft, zegde hij toe. Komende zomer moet duidelijk zijn wat de gesprekken hebben opgeleverd.

De staatssecretaris hield wel vol dat hij geen cultuurgeld aan de kaart wil besteden. Omdat er 200 miljoen euro wordt bezuinigd, moet het overgebleven geld zo veel mogelijk naar de culturele instellingen zelf, zei Zijlstra.

Zijlstra wees erop dat het schoolvak culturele en kunstzinnige vorming inhoudt dat er bezoeken worden gebracht aan musea en toneelvoorstellingen. Scholen krijgen daar al geld voor, dus als de cultuurkaart verdwijnt betekent dat niet dat scholieren nooit meer ergens naartoe kunnen, zei Zijlstra.

Lees ook: School wil weer trots zijn op Halbe Zijlstra