Normal_docent_werk_ontslag_leraar_lerares_werken_tas

Scholengemeenschap St. Ursala in Horn gaat een gedragscode opstellen voor de omgang tussen leraren en leerlingen. De school doet dit omdat verschillende docenten van de school zich schuldig hebben gemaakt aan ongewenste omgangsvormen met leerlingen. Dit zou blijken uit onderzoek van een privérechercheur. Dit meldt het AD.

De Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) waartoe de middelbare school behoort, heeft een externe deskundige ingeschakeld om de gedragscode uit te werken. Ook moeten docenten van de school straks een cursus volgen over de thema's sociale veiligheid op school waarin een gezonde, professionele afstand tussen leerling en leraar centraal staat.

De school kwam eerder deze maand in het  nieuws nadat een docent per ongeluk een foto van zijn geslachtsdeel had verstuurd aan leerlingen via Whatsapp. Uit het onderzoek van de privérechercheur kwam naar voren dat een andere docent van de school relaties zou onderhouden met leerlingen. Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat de man onderwerp van onderzoek is van de zedenpolitie. Een oud-leerlinge deed destijds aangifte maar de man werd niet vervolgd omdat het Openbaar Ministerie dat niet haalbaar achtte. De man heeft zich nu ziek gemeld.

Volgens de rechercheur is er sprak van een “doofpotcultuur” op de school. Uit gesprekken met (oud-)leerlingen, (oud-)docenten en de voormalige ouderraad concludeert hij dat er in de afgelopen jaren verscheidene incidenten zijn geweest. Met de leraar uit het huidige onderzoek maar ook met andere docenten. Het zou hierbij gaan om ongewenste intimiteiten als betasten, zoenen en net iets te dichtbij komen staan.

© Nationale Onderwijsgids