Normal_steward

Leerlingen op het Mill-Hillcollege in Goirle worden ingezet als schoolstewards tijdens pauzes. Zij moeten rond het schoolgebouw surveilleren en medeleerlingen aanspreken op hun gedrag. Dat meldt het Brabants Dagblad.

De onderwijsinstelling wil met behulp van dit project de sociale veiligheid van de leerlingen waarborgen. "Het doel van de schoolstewards is om de aanspreekcultuur te waarborgen”, zegt sectordirecteur vwo Franca Peek. “Wij stimuleren de leerlingen om samen een sociaal veilige omgeving te creëren door hen te leren hoe zij elkaar aan kunnen spreken."

Voordat de stewards aan de slag mogen, krijgen ze eerst training van de organisatie ‘Op Ijgen Weize’. Ook andere leerlingen krijgen training en weten hoe te reageren als een leeftijdsgenoot hen aanspreekt. De stewards zijn herkenbaar aan een hesje dat ze aantrekken.

De surveillanten die de leerlingen aanspraken voor dit project van start ging, doen een stapje terug. Zij gaan de nieuwe stewards coachen. Volgens Peek heeft het veel meer effect als een leeftijdsgenoot iemand aanspreekt op het gedrag. “Een mooie bijkomstigheid zou zijn als het corvee van de leerlingen aan het einde van de pauze afgeschaft kan worden, omdat het niet meer nodig is."

© Nationale Onderwijsgids