Zaterdag 11 december 2010 vindt de finaledag van het NK Debatteren voor Scholieren 2010 plaats. Uit drie voorrondes, waaraan in totaal meer dan honderd scholen deelnamen, komen die dag de beste 32 havo/vwo-debatteams naar Leiden om de verbale strijd met elkaar aan te gaan.

Het is het dertiende jaar dat het Nederlands Debat Instituut deze landelijke scholierendebatwedstrijd organiseert.

Tijdens de finaledag strijden de scholen in vier debatrondes tegen elkaar voor een plekje in de finale die aan het eind van de dag gehouden wordt. In die finale staan de twee beste teams tegenover elkaar. Daarnaast is er de sprekerswedstrijd, waarin scholieren hun beste speeches weggeven.

De dag wordt gehouden op de Universiteit Leiden en de Hooglandse kerk te Leiden.

Het winnende team en de beste spreker winnen de gerenommeerde wisselbeker, een jaarabonnement op een landelijke krant, een exclusieve debattraining en een plekje voor deelname aan het reguliere NK Debatteren.

De debaters debatteren over actuele stellingen zoals de ophef van publieke televisie- en radiozenders, het verlenen van amnestie aan warlords en dictators, een verbod op niet wetenschappelijke geneeswijzen en de legalisering van drugs.

In de sprekerswedstrijd zal gespeecht worden over onder andere het minderheidskabinet en anti-globalisten.

Klik hier voor meer informatie.

© Nationale Onderwijsgids