Normal_normal_examen_tentamen_leerling

In 2016 gaat de inspectie toezicht houden op de afname van het centraal schriftelijk en praktisch examen (cspe) in het voortgezet onderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs. Dat doet de inspectie door de afname van examens bij te wonen en te beoordelen tijdens de afnameperiode in het voorjaar. Dat meldt de Onderwijsinspectie.

Vanaf 2016 maakt het cijfer dat leerlingen behalen op het cspe onderdeel uit van het centraal examencijfer van een afdeling voor vmbo-onderwijs. Uit eerder onderzoek van de inspectie uit 2013 bleek dat nog niet alle examinatoren de richtlijnen van het examen volledig naleven. Dat kan leiden tot ongelijkheid onder kandidaten. Mogelijke onregelmatigheden en daaruit voortvloeiende ongelijkheid zijn maatschappelijk onaanvaardbaar. De inspectie verwacht van het bevoegd gezag van scholen dat er sluitende procedures en afspraken zijn over geheimhouding, organisatie en de kwaliteit van de afname.

De inspectie gaat steekproefsgewijs honderd examens bijwonen en beoordelen in het voortgezet onderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs. Samen met de examinatoren en andere verantwoordelijken gaan ze in gesprek om op zoek te gaan naar eventuele knelpunten en maken deze bespreekbaar. Scholen ontvangen een rapport over de bevindingen van de inspectie. Als scholen desondanks de richtlijnen niet gaan naleven, kan de inspectie uiteindelijk gaan handhaven.

© Nationale Onderwijsgids