Normal_drank_drinken_alcohol_jeugd_jongeren_kinderen_comazuipen

Binnenkort start GGD Twente met een grootschalig onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van middelbare scholieren. Naar verwachting zullen zo'n 9000 Twentse leerlingen meedoen uit de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs. De deelnemende scholen ontvangen een rapport met de belangrijkste conclusies en aanbevelingen voor onder meer voorlichting aan de jongeren. Dit melden RTV Oost en Tubantia.

Het nationale onderzoek onder de naam E-MOVO (Elektronische Monitor Volksgezondheid) wordt eens in de vier jaar uitgevoerd. Het doel is om de gezondheidssituatie van jongeren in kaart te brengen. De gegevens worden gebruikt om zowel op landelijk als lokaal niveau beleid te ontwikkelen voor het bevorderen van een gezonde leefstijl onder jongeren.

Middelbare scholen uit veertien Twentse gemeenten werken deze keer mee aan het onderzoek. De leerlingen vullen in de klas een digitale vragenlijst in over verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, voeding, pesten, roken en vrije tijd. Het invullen van de vragenlijsten gebeurt vrijwillig en anoniem.

Scholen ontvangen een vertrouwelijk rapport met daarin anoniem de resultaten van hun leerlingen. Daarnaast ontvangen de deelnemende leerlingen zelf een persoonlijk gezondheidsadvies met bijvoorbeeld tips over lichaamsbeweging, omgaan met drank en drugs, veilig vrijen en wat ze kunnen doen als ze gepest worden of niet lekker in hun vel zitten. Ook verwijst het advies naar websites met meer informatie over het onderwerp uit het advies.

© Nationale Onderwijsgids