(Novum) - Criminele jongeren kunnen in de toekomst worden gedwongen om onderwijs te volgen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft zich donderdag achter dit idee van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch geschaard.

Rechters zouden het verplicht volgen van onderwijs als extra straf moeten kunnen opleggen, stelde Marcouch woensdag voor. Teeven noemt dat 'zeer interessant'. Hij gaat overleggen met minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) over de mogelijkheden.

Teeven denkt aan verplicht onderwijs in jeugdgevangenissen, maar ook aan het volgen van onderwijs of het halen van een diploma als extra voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. Wie in dat laatste geval toch niet naar school gaat, moet dan alsnog de cel in.

Het kabinet ziet weinig in een ander idee waar Marcouch woensdag mee kwam. De PvdA'er stelde voor dat ouders van een jeugdige crimineel voortaan ook altijd worden verhoord. Dat kan volgens het kabinet niet, omdat de ouders geen verdachten zijn. Wel spreken de kinderbescherming en de jeugdreclassering met de ouders.

Lees ook: PvdA wil jonge crimineel naar school sturen