Normal_rss_entry-13254

(ANP) - Een Kamermeerderheid is tegen het kabinetsplan om de rekentoets dit jaar verplicht mee te laten tellen bij het eindexamen havo en vmbo. Behalve de oppositiepartijen SP, D66, CDA, GroenLinks en SGP is ook regeringspartij de PvdA tegen.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en minister Jet Bussemaker willen de rekentoets in het voortgezet onderwijs dit jaar al laten meetellen. Tegelijk stellen ze voor om de toets in het middelbaar beroepsonderwijs uit te stellen. Het grote verzet richt zich nu op de toets op havo en vmbo. Partijen zijn ook tegen de toets op het vwo, maar daar ligt minder een acuut probleem omdat vrijwel alle vwo-leerlingen de toets halen.

De PvdA vreest dat jongeren geen diploma's meer kunnen halen als de toets daar gaat meetellen. "Zolang het rekenonderwijs nog niet op orde is, zeggen wij daarom, samen met veel jongeren en leraren, nee tegen het meetellen van de rekentoets op mbo, havo en vmbo'', zegt PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing.

D66-Kamerlid Paul van Meenen noemt invoering van de toets "onaanvaardbaar". Hij wil snel een debat met Dekker om 'heel Holland zakt' te voorkomen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk voorspelt chaos. "Er wordt een bloedbad aangericht, duizenden leerlingen zullen zakken voor hun examen. Leerlingen worden het slachtoffer van een prestigekwestie."

Ook CDA-Kamerlid Michel Rog spreekt van een prestigeobject. "Duizenden leerlingen in voortgezet onderwijs, vooral binnen het vmbo en de havo, zullen zakken voor hun eindexamen door een ondeugdelijke toets waar leerlingen onvoldoende op voorbereid zijn."

De SGP wil ook afstel. "We moeten niet investeren in de rekentoets, maar in rekenonderwijs." Ook GroenLinks wil leerlingen niet "straffen" met een rekentoets, maar juist meer investeren in rekenonderwijs.