De Taalunie heeft besloten om een jongerenraad op te richten; Dat gebeurde op een bijeenkomst in Brugge, waar naast Nederland en Vlaanderen ook Aruba, Curaçao, Zuid-Afrika en Suriname aanwezig waren. De landen willen ook nauwer samenwerken en kennis en ervaringen uitwisselen.

De jongerenraad krijgt een adviserene rol en zal jongeren uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Suriname en Vlaanderen verenigen. Via moderne communicatiemedia kunnen zij converseren over maatschappelijke kwesties die de taal betreffen en hen direct raken.

Mogelijke onderwerpen zijn "Engels of Nederlands in het hoger onderwijs?", "Foutloos schrijven, is dat belangrijk?" of "Is sms-taal een bedreiging voor het gebruik van Nederlands of een impuls?". De discussie kan nuttige adviezen opleveren voor de beleidmakers binnen de partners van de Nederlandse Taalunie.

De Taalunie moet ook meer ontmoetingen aanmoedigen tussen experts zoals lerarenopleiders, schrijvers en woordenboekmakers. Daarnaast moet de Unie bestanden aanleggen met woorden, teksten en grammatica die de standaardtaal omschrijven.

Tot slot werd in Brugge de intentie uitgesproken om samen te werken rond taal- en spraaktechnologie. De deelnemers aan de top stonden stil bij het verwantschap van het Nederlands en Afrikaans.

"We moeten ervan profiteren dat beide talen elkaar begrijpen in de gemeenschappelijke uitdagingen als het gaat om het omgaan met meertalige situaties. Zuid-Afrika kent elf officiële talen, België en Curaçao drie en de Europese Unie 23. Hoe gaan we daarmee om en kan technologie worden ingezet om die meertaligheid te ondersteunen?" werd gesteld.

De Top van de Nederlandse Taal werd georganiseerd naar aanleiding van 30 jaar Nederlandse Taalunie. "De Taalunie is vandaag groter geworden in het besef dat Nederlands een taal is die verspreid over de wereld wordt gesproken", zei minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voorzitster van de top Marja van Bijsterveldt.