Normal_dekker__sander_dekker__staatssecretaris_onderwijs

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft bekend gemaakt dat middelbare scholen die vanwege krimp moeten fuseren hiervoor met terugwerkende kracht tot 2013 een financiële compensatie krijgen. Tot nu toe gingen deze scholen er bij een fusie vaak financieel op achteruit omdat een deel van hun basisbekostiging dan wegviel. Twee kleine scholen krijgen namelijk een groter basisbedrag dan één school. Dat meldt de VO-raad.

Met de compensatieregeling wordt in het eerste jaar na de fusie het hele bekostigingsverlies gecompenseerd. In de vier jaar daarna wordt de compensatie geleidelijk afgebouwd. De regeling treedt met terugwerkende kracht in werking tot 1 augustus 2013.

De komende jaren krijgt meer dan 80 procent van de schoolbesturen te maken met de krimp van het aantal leerlingen. Een prognose van het ministerie van OCW wijst uit dat het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs van 2016 tot 2028 daalt met 12 procent. Dat betekent 115.000 leerlingen minder. Hierdoor zullen vele scholen in de problemen komen. Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, riep het kabinet begin september dan ook op om zo snel mogelijk regels aan te passend die fusies en andere vormen van samenwerking tussen middelbare scholen in de weg zitten. 

© Nationale Onderwijsgids