De Tweede Kamer heeft 16 november met een nipte meerderheid de motie van Boris van der Ham (D66) aangenomen om de doorstroming van vmbo-t naar havo te verbeteren. Dat meldt de VO-raad.

De motie stelt dat havo-scholen consistent en transparant moeten zijn in het stellen van aanvullende eisen. Ook moeten scholen in staat worden gesteld de doorstroom goed te begeleiden.

De afgelopen weken was veel discussie over de doorstroom van vmbo naar havo. Verschillende partijen pleiten voor het afschaffen van de aanvullende eisen. Ook de VO-raad wil op termijn af van de aanvullende toelatingseisen die scholen stellen. Maar vooralsnog is dat geen optie. Daarvoor zijn de verschillen in cultuur en werkhouding tussen vmbo en havo nog te groot. Ook is de programmatische aansluiting op dit moment nog onvoldoende.

Zolang de scholen aanvullende toelatingseisen nodig hebben, is het van groot belang dat zij die helder en tijdig communiceren naar leerlingen en ouders. Essentieel daarbij is een duidelijke uitleg naar ouders en leerlingen over wat al dan niet mogelijk en reëel is.

Om de motie goed uit te kunnen voeren, gaat de minister eerst in overleg met de VO-raad om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor consistente aanvullende eisen. Van Bijsterveldt: "Als je zegt dat je de leerhouding belangrijk vindt, is dat een belangrijk punt. Als elke school dat doet, is dat helder en vindt er een individuele afweging plaats."