Tijdens de World Summit of Nobel Peace Laureates die dit weekend in Hiroshima plaatsvindt, zijn de genomineerden voor de Internationale Kindervredesprijs 2010 bekendgemaakt.

Tijdens het programma in Hiroshima komen laureaten van de Nobelprijs voor de Vrede bij elkaar, waaronder Michail Gorbatsjov en de Dalai Lama.

Marc Dullaert, oprichter van Stichting KidsRights, maakte dit weekend ten overstaan van de Nobelvredesprijs winnaars de vier genomineerden bekend voor de Internationale Kindervredesprijs 2010. De kandidaten zijn door een onafhankelijk Expert Comité geselecteerd uit bijna 80 nominaties van over de hele wereld.

De genomineerden voor de Kindervredesprijs 2010:

  • Tatiana (15 jaar) uit de Verenigde Staten zet zich in voor het vergroten van alfabetische kennis van kinderen in Afrika. Tatiana zamelt zelf boeken in, die zij vervolgens naar onder andere Botswana en Lesotho verstuurt om zo ook de kinderen daar de mogelijkheid te bieden om te leren lezen en schrijven.
  • Getahun (16 jaar) uit Ethiopië wil geweld tegen kinderen stoppen. Zo spreekt hij tijdens traditionele koffiebijeenkomsten van volwassenen uit de buurt om bewustwording van het probleem te creëren, en richtte hij een kinderparlement op om rechten van kinderen zowel in de gemeenschap als ook op nationaal niveau te beschermen.
  • Francia (16 jaar) uit de Dominicaanse Republiek zet zich in voor het recht op registratie, een naam en nationaliteit van kinderen. Na officiële registratie hebben kinderen pas toegang tot essentiële rechten zoals gezondheidszorg en onderwijs. Zij is zelf ook pas één jaar geregistreerd.
  • Emmanuel (14 jaar) uit Rwanda zet zich in voor het recht op onderwijs en het doorbreken van de cirkel van armoede. Hij doet dit door andere kinderen te leren sparen, zodat ze hun schoolgeld kunnen betalen. Zelf liet hij één kip kuikens krijgen en verkocht vervolgens tien kippen. Van dat geld schafte hij een fiets aan die hij verhuurt. Van de opbrengst kunnen zijn broer en hij naar school.

Een Expert Comité bepaalt ieder jaar wie de winnaar wordt van de Internationale Kindervredesprijs. De Internationale Kindervredesprijs 2010 wordt op 29 november in de Ridderzaal in Den Haag uitgereikt door de Guatemalteekse mensenrechtenactiviste Rigoberta Menchú Tum, die in 1992 de Nobelprijs voor de Vrede ontving, als jongste laureaat ooit (33 jaar).

Klik hier voor meer informatie.