Alcoholgebruik onder jongeren staat volop in de maatschappelijke schijnwerpers. Communicatiewetenschapper Joris van Hoof van het onderzoeksinstituut IBR van de Universiteit Twente deed uitgebreid onderzoek naar de problematiek.

Volgens Van Hoof valt de grootste winst te boeken door de naleving voor de leeftijdgrens bij verkoop beter te handhaven. Vijftienjarigen kunnen nu in vier van de vijf gevallen namelijk probleemloos alcohol kopen, zo blijkt uit zijn onderzoek.

Van Hoof keek verder onder meer naar alcoholcoma's bij jongeren, de invloed van alcoholreclame op drankgebruik en de rol van ouders hierbij. Hij promoveert op 12 november aan de faculteit Gedragswetenschappen op zijn onderzoek.

Alcoholgebruik bij jongeren kan ernstige gevolgen hebben, onder meer omdat alcoholgebruik op jonge leeftijd de ontwikkeling van hun hersenen kan verstoren.

Tussen de intentie om alcohol te gebruiken en daadwerkelijk alcoholgebruik zitten drie mogelijk barrières: de economische beschikbaarheid (de prijs van alcoholhoudende dranken), de fysieke beschikbaarheid (het aantal verkooppunten en hun openingstijden) en de juridische beschikbaarheid (regelgeving en de naleving ervan).

Volgens Van Hoof kun je op meerdere van deze punten het alcoholgebruik onder jongeren beïnvloeden, maar de beste kansen ziet hij voor beperking van de juridische beschikbaarheid.

Met behulp van 15 jarige mystery shoppers toonde Van Hoof aan dat jongeren momenteel in vier van de vijf gevallen probleemloos alcohol kunnen kopen in supermarkten, slijterijen en horecagelegenheden. Volgens de onderzoeker kan de overheid een belangrijke rol spelen bij de vermindering van de problematiek door te zorgen dat de leeftijdsgrenzen beter worden gehandhaafd.

Verder concludeert Van Hoof onder meer dat prijsacties in de horeca er voor zorgen dat jongeren meer gaan drinken. Jongeren zoeken de horecagelegenheden niet specifiek uit op prijsacties, maar besteden bij een horecagelegenheid met prijsacties wel dezelfde hoeveelheid geld - en drinken dus meer - als wanneer zo'n actie er niet zou zijn.

Lees ook: "Aantal kinderen met alcoholvergiftiging blijft stijgen"