`Maak een effectieve en diervriendelijke muskusrattenval' was de opdracht die 180 brugklasleerlingen havo/vwo van het Emelwerda College in Emmeloord afgelopen dinsdag kregen van Waterschap Zuiderzeeland.

Een medewerker muskusrattenbestrijding en een Ecoloog van Waterschap Zuiderzeeland gaven deze opdracht, nadat ze de leerlingen met een uitgebreide presentatie op de hoogte brachten van de problematiek rondom het vangen van muskusratten. De komende acht weken gaan de leerlingen in groepjes als Ecoloog aan de slag.

Het is geen gemakkelijke opdracht die de leerlingen kregen. De val moet aan een aantal criteria voldoen: de val moet tegen lage kosten gefabriceerd kunnen worden, effectief zijn, geen nadelige gevolgen hebben voor andere dieren en de val moet diervriendelijk zijn. Dit wil zeggen de muskusrat moet zo min mogelijk lijden.

De zes beste groepjes worden uitgenodigd om hun creaties te presenteren op het regiokantoor Noord (Emmeloord) van Waterschap Zuiderzeeland.

De opdracht maakt deel uit van het Technasiumprogramma op het Emelwerda College en valt onder het vak `Onderzoek & Ontwerpen'. Het Technasium is een onderwijsrichting waarbij leerlingen uitgedaagd worden om bedrijfsmatige problemen op het `technische' vlak te onderzoeken en op te lossen.

Om de dijken en oevers in Flevoland in goede conditie te houden wordt door Waterschap Zuiderzeeland intensief aan muskusrattenbestrijding gedaan. Muskusratten zijn goede gravers en hun gangen brengen schade toe aan de dijken en oevers.

(via Nieuwsbank.nl)