(Novum) - Jaarlijks worden ongeveer elfhonderd vmbo'ers geweigerd die willen doorstromen naar de havo. Dat schrijft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) woensdag in antwoord op Kamervragen. D66'er Boris van der Ham had opheldering gevraagd aan de minister over de weigering van vmbo'ers.

Volgens het tv-programma De Ombudsman laat 94 procent van de havoscholen leerlingen met een vmbo-t diploma niet zonder meer toe, maar worden aanvullende eisen gesteld aan de scholieren. Van der Ham noemde dit 'ontoelaatbaar'. Het is volgens hem in strijd met de wet. "Studenten met een diploma die meer willen moeten gewoon de kans krijgen door te stromen."

Van Bijsterveldt wijst er op dat leerlingen met een vmbo-t diploma niet automatisch het recht hebben om te worden toegelaten op de havo. Scholen mogen nog eisen stellen aan de toelating, dan gaat het bijvoorbeeld om een bepaald vakkenpakket of een bepaald cijfergemiddelde. Het weigeren van hen is dus niet in strijd met de wet. De bewindsvrouw gaat hier ook niets aan veranderen.

De minister vindt wel dat scholen potentiële havisten met 'aanvullende modules' goed moeten voorbereiden op de overstap naar de havo. Ook vindt Van Bijsterveldt dat scholen duidelijk moeten maken welke toelatingseisen zij hanteren, bijvoorbeeld op de website. "Het is een kwalijke zaak dat ouders en leerlingen te vaak niet weten waar ze aan toe zijn."