Normal_dekker__sander_dekker__staatssecretaris_onderwijs

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs houdt 15 procent in op de rijkssubsidie van het Tjalling Koopmans College in Hardegarijp. De staatssecretaris heeft besloten het Tjalling Koopmans te korten omdat de school voor voortgezet onderwijs geen deel uitmaakt van een samenwerkingsverband. Sinds de invoering van het passend onderwijs moeten alle scholen aangesloten zijn bij zo'n regionaal verband. De school heeft zijn beklag gedaan bij de Raad van State over de beslissing van Dekker. Dit meldt Friesch Dagblad.

Het Tjalling Koopmans College is de enige school in Friesland die nog niet bij het regionale samenwerkingsverband is aangesloten. Het schoolbestuur voert al enkele jaren strijd met het ministerie en de andere scholen uit het verband. De partijen kunnen het over diverse onderwerpen niet eens worden met elkaar, waaronder de aansluiting met het samenwerkingsverband. Dekker heeft nu besloten de school een tijdelijke maatregel op te leggen. Drie maanden lang krijgt het college minder geld van het Rijk.

Met de invoering van het passend onderwijs is elke school verplicht een passende plek voor een leerling te vinden. Zo niet op de eigen school dan wel op een school uit het samenwerkingsverband. Deze samenwerkingsverbanden zijn ingedeeld per regio: 76 in het primair onderwijs en 74 in het voortgezet onderwijs. Binnen een dergelijk verband maken scholen afspraken over leerlingen die extra zorg nodig hebben en het geld dat daarvoor beschikbaar is.

De Raad van State neemt de zaak morgen in behandeling.

© Nationale Onderwijsgids