Normal_rss_entry-5911

(ANP) - In Genève praat een VN-comité dat optreedt tegen rassendiscriminatie woensdag verder met een Nederlandse delegatie. Daarbij gaat het over meerdere onderwerpen, zoals de situatie op de arbeidsmarkt, discriminerende uitlatingen in de media en noodopvang voor vluchtelingen. Vermoedelijk komt ook het onderwerp Zwarte Piet aan bod.

Dinsdag was de eerste dag van de bijeenkomst. Woensdag krijgt onder meer het College voor de Rechten van de Mens spreektijd. Het VN-comité, CERD, presenteert 28 augustus de conclusies en aanbevelingen. Het comité bestaat uit internationale mensenrechtenexperts. Zij bekijken of landen zich houden aan de VN-verdragen die zij hebben ondertekend.

De bijeenkomst in Genève is regulier. In 2010 kwam het VN-comité, bij een vorige 'beoordeling' van Nederland, tot de conclusie dat de regering op bepaalde punten faalde bij de bestrijding van rassendiscriminatie. Zo maakte het CERD zich destijds onder meer zorgen om de positie van allochtone vrouwen op de arbeidsmarkt en de segregatie in scholen.