Logo_ocw_onderwijs356

Een opleidingsschool is een samenwerkingsverband tussen een school en een lerarenopleiding, waarbij de pabo-studenten stage lopen op de school en de docenten speciaal getraind zijn tot opleider. Het ministerie van Onderwijs heeft de 'Regeling tegemoetkoming kosten opleidingsscholen' aangepast. Deze aanpassing zorgt voor een substantiële uitbreiding van het aantal opleidingsscholen, aldus de VO-raad.

Middelbare scholen en lerarenopleidingen die een opleidingsschool willen worden, kunnen in aanmerking komen voor een subsidie. Om in aanmerking te komen moet een samenwerkingsverband bestaan uit één of meer VO-scholen en één of meer lerarenopleidingen. De onderwijsinstellingen kunnen vanaf 1 september 2015 tot 1 oktober 2015 een aanvraag indienen voor bekostiging van de aspirant opleidingsschool. Om dit in goede banen te leiden heeft de VO-raad de criteria op een rij gezet. Deze criteria vindt u op VO-raad.nl. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft de beoordelingscriteria online gezet. DUO biedt ook de mogelijkheid aan om het conceptplan van de aspirant opleidingsscholen te beoordelen. Samenwerkingsverbanden die hier gebruik van willen maken moeten uiterlijk 15 september een conceptversie van hun ontwikkelplan en samenwerkingsovereenkomst inleveren bij DUO. De instelling reageert dan voor 25 september. 
 
Na 1 oktober zal een beoordelingscommissie de aanvragen beoordelen. De criteria waarop de commissie zal beoordelen sluiten aan bij het toetsingskader voor opleidingsscholen van de Nederlandse Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO).
 
In 2016 en 2017 zullen ook nog aanvraagrondes voor de Regeling tegemoetkoming kosten opleidingsscholen plaatsvinden. Samenwerkingsverbanden in het primair onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs kunnen dan ook een aanvraag indienen. 
 
© Nationale Onderwijsgids