Op 8, 9 en 11 november 2010 gaat de klassikale niet-rokenwedstrijd Actie Tegengif op het Lingecollege in Tiel en het Koningin Wilhelmina College (KWC) in Culemborg van start.

Hoewel de Stichting Volksgezondheid en Roken (STIVORO) de actie niet meer landelijk uitvoert, tekenen alle leerlingen van klas 1 van het VMBO van het Lingecollege en klas 1 van het VMBO op het KWC een contract om in ieder geval een half jaar niet te roken.

GGD Rivierenland en de gemeenten uit de regio nemen dit schooljaar de ondersteuning van de actie van STIVORO over. Alle leerlingen die zich aan de niet-roken afspraak houden winnen een prijs.

Actie Tegengif
Het doel van Actie Tegengif is voorkomen dat jongeren beginnen met roken en het terugdringen van het aantal jongeren dat experimenteert met roken.

Een onderzoek van TNO Kwaliteit van Leven toont aan dat het percentage leerlingen dat begint met roken in de klassen die deelnemen aan Actie Tegengif, bijna driemaal zo laag is als in klassen die niet deelnamen.

Zoals bekend is roken een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten en longziekten. De meeste volwassen rokers zijn begonnen met roken tussen hun 12e en 14e levensjaar. Hoe jonger mensen beginnen, hoe groter de kans dat ze blijven roken. De sociale groep waarin jongeren zich bevinden speelt een belangrijke rol bij de keuze om al of niet te beginnen met roken.

Na elf jaar wordt Actie Tegengif met ingang van dit schooljaar niet meer landelijk uitgevoerd. Reden hiervoor is dat STIVORO geen subsidie meer krijgt om de actie uit te voeren.