Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_basisschool_dromen23534

In maart 2015 deed de Inspectie Jeugdzorg onderzoek bij de behandel- en fasegroepen Moria 1 en 2 en De Lansingh van Stek Jeugdhulp. Onderzocht werd of de organisatie zorg draagt voor verantwoorde hulp aan kinderen. De inspectie oordeelt dat de kwaliteit van de jeugdhulp bij deze groepen van Stek matig is, zo meldt de inspectie.

Stek Jeugdhulp werkt met kinderen, jongeren en hun ouders aan het oplossen van hun problemen bij opgroeien en opvoeden, al dan niet in combinatie met emotionele- en gedragsproblemen van de kinderen zelf. Dit wordt gedaan bij gezinnen thuis, in de kinderopvang, op school en in kleinschalige voorzieningen met diverse vormen van ambulante hulp, met dagbehandeling en 24 uurs zorg.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van het toetsingskader Verantwoorde hulp voor jeugd, dat bestaat uit vijf thema’s: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie. Stek scoort voldoendes op alle criteria van de thema’s ‘leefklimaat’ en ‘cliëntenpositie’. Het leefklimaat is passend bij de kinderen en de professionals gaan respectvol om met de kinderen. Op het thema ‘organisatie’ heeft Stek vier van de vijf criteria voldoende en bij ‘uitvoering hulpverlening’ drie van de vier. De professionals bieden hulp van goede kwaliteit en betrekken kinderen en hun ouders bij de hulp.

Niettemin is de inspectie van oordeel dat de kwaliteit van de behandel- en fasegroepen van Stek Jeugdhulp matig is, omdat vier van de in totaal achttien criteria onvoldoende zijn, waaronder twee op het thema ‘veiligheid’. Zo heeft Stek onvoldoende gewaarborgd dat medewerkers passende hulp bieden, goed zicht houden op de veiligheid, veiligheidsrisico’s beperken en voldoende toegerust zijn voor crisisopvang. Bovendien constateert de inspectie dat de noodbedden bij Moria 1 en 2 niet geschikt zijn om voor langere tijd passende hulp te bieden aan kinderen in crisis. De inspectie wil dat Stek binnen een maand de problemen rond Moria 1 en 2 heeft opgelost en dat Stek binnen een half jaar voldoet aan de vier criteria die nu nog van onvoldoende kwaliteit zijn.

© Nationale Onderwijsgids