(Novum/AP) - De bewaking bij scholen in het westen van China is maandag opgevoerd naar aanleiding van protesten tegen onbevestigde plannen van de regering om onderwijs in het Tibetaans te verbieden. Honderden of mogelijk duizenden scholieren in de provincie Qinghai gingen vorige week de straat op om te demonstreren.

Bij middelbare scholen in Tongren, de plaats waar de protesten begonnen, stonden maandag agenten in uniform en in burger. Journalisten die de scholen binnen wilden gaan om met leerlingen en docenten te praten werden tegengehouden. Twee Tibetaanstalige docenten die buiten school werden benaderd wilden niets zeggen.

"Laten we niet over de Tibetaanse taal praten", zei een van hen. "We kunnen er niet over praten."

Een 13-jarige scholiere bevestigde dat onder scholieren onrust is ontstaan over het mogelijke verbod op onderwijs in het Tibetaans. Op één school werd maandag geen les gegeven. Volgens een leerling was er voor 's middags een docentenvergadering belegd.

De autoriteiten in Qinghai hebben aangekondigd het gebruik van het Chinees (Mandarijn) in Tibetaanse regio's in de provincie te willen bevorderen. De partijkrant berichtte over plannen voor onderwijshervormingen waaruit kan worden opgemaakt dat op scholen op termijn alleen nog in 'de taal van het land' mag worden onderwezen. Het hoofd van het ministerie van onderwijs in Qinghai, Wang Yubo, zei het afgelopen weekeinde volgens het staatspersbureau Xinhua dat de hervormingen niet afgedwongen zullen worden in gebieden 'die er niet rijp voor zijn'.

Scholen in Tongren en in andere Tibetaanse regio's in Qinghai geven les in zowel het Mandarijn als het Tibetaans.

Lees ook: Tibetaanse scholieren demonstreren in China