Normal_nederlandse_vlag__vlag__nederland

De Chinese jongen Dennis Mei heeft te horen gekregen dat hij toch in Nederland mag blijven. De vijftienjarige jongen, die al ruim tien jaar in Nederland woont, dreigde met zijn ouders het land uitgezet te worden. Vorige week kreeg Mei te horen dat hij en zijn familie toch een verblijfsvergunning krijgen. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

De vmbo-leerling van het Comenius in Leeuwarden was uitgeprocedeerd en dreigde met zijn ouders teruggestuurd te worden naar China. Burgemeester Ferd Crone heeft zich meer dan een jaar ingespannen om de familie alsnog aan een verblijfsstatus te helpen. Op 15 juni gingen honderden medeleerlingen en docenten van de school de straat op in een uiterste poging uitzetting te voorkomen. De burgemeester drong er bij staatssecretaris Klaas Dijkhoff op aan om het dossier van de vijftienjarige jongen opnieuw te bekijken.

De staatssecretaris heeft gebruik gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid. Dijkhoff heeft dus een uitzondering gemaakt om Mei en zijn familie een verblijfsvergunning te geven, omdat de situatie zo schrijnend is. Volgens Mei had hij in China niet naar school kunnen gaan, omdat zijn ouders dat niet kunnen betalen en hij de Chinese taal niet beheerst.

© Nationale Onderwijsgids