UTRECHT (NOVUM) - Scholieren in Utrecht krijgen meer voorlichting over homoseksualiteit. Dat heeft de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) afgesproken met homobelangenvereniging COC Nederland. De maatregel moet geweld tegen homo's tegengaan.

Eerder werd Gay Alert gelanceerd, een speciaal telefoonnummer waar homo's geweld of treiterijen kunnen melden.

Geweld tegen homo's
COC had het gesprek aangevraagd naar aanleiding van vier ernstige gevallen van homofoob geweld in Utrecht in een jaar tijd. Wolfsen heeft tijdens het overleg gezegd er flink de schouders onder te gaan zetten. Hij wil dat elke school in Utrecht voorlichting gaat geven over homoseksualiteit en transgenders.

Dit moet ervoor zorgen dat jongeren een beter beeld krijgen van homoseksualiteit. "Jong geleerd is oud gedaan", zegt een COC-woordvoerder. De gemeente wil homoseksuelen stimuleren het nummer echt te gaan bellen als er wat is gebeurd en gaat het telefoonnummer onder de aandacht brengen met reclame.

Uit het verleden blijkt dat er niet zo snel meldingen van geweld worden gedaan. "In 2009 werden in heel de provincie Utrecht maar achttien meldingen van geweld gedaan. Terwijl er in Utrecht achttienduizend homoseksuelen zijn van wie er zeven op de tien te maken krijgen met geweld", zegt de woordvoerder. In Amsterdam werden vorig jaar bijna vierhonderd gevallen van homogerelateerd geweld gerapporteerd.

Camera's
Ook worden in Utrecht in enkele gevallen camera's geplaatst om geweld tegen te gaan. Daarnaast gaat de gemeente met woningcorporaties in gesprek over de rol die zij kunnen spelen. Het COC is blij met de toezeggingen, maar zegt Utrecht af te rekenen op haar daden. "Pas als het geweld afneemt en de gemeente in voorkomende gevallen adequaat reageert, zijn we tevreden."