Kinderen die op vakantie gaan voelen zich tijdens de vakantie gelukkiger dan kinderen die thuisblijven. En vakantiegaande kinderen uit pleeggezinnen en woongroepen profiteren hiervan het meest.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat in samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp is uitgevoerd.

Bijzonder is de wijze waarop het onderzoek is uitgevoerd. Hierbij zijn geen vragenlijsten of interviews toegepast, zoals meestal gebeurt, maar is gebruik gemaakt van mobiele telefoons. Hiermee is het geluksgevoel in de zomervakantieperiode van meer dan 200 kinderen en jongeren in de leeftijd van 11-18 jaar real-time onderzocht.

Deze nieuwe wijze van onderzoek doen heet experience sampling. Mobiele telefonie maakt het mogelijk om veranderende emoties, zoals het ervaren van geluk door de tijd heen, te onderzoeken. De kinderen ontvingen gedurende drie weken driemaal per dag een SMS-bericht, waarbij gevraagd werd naar hun geluksgevoel (rapportcijfer van 1 tot 10).

Het onderzoek bevestigt deels de verwachtingen, namelijk dat kinderen tijdelijk gelukkiger worden van op vakantie gaan. Toch leverde het onderzoek interessante inzichten op. Uit huisgeplaatste kinderen beoordeelden hun geluksgevoel tijdens de vakantie met gemiddeld een 8.2, terwijl het geluksgevoel bleef steken op een 7 voor kinderen die niet op vakantie gingen.

Deze gelukstoename is veel groter dan bij de groep thuiswonenden kinderen. Zij beoordeelden hun geluksgevoel tijdens de vakantie gemiddeld met een 7.4 terwijl kinderen die niet op vakantie gingen hun geluksgevoel met een 7.2 beoordeelden.

Van alle jongeren tot 18 jaar gaat 20% nooit op vakantie.