In achterstandswijken gaat bijna 100 procent van de leerlingen naar het vmbo. Zij kunnen maar moeilijk doorstromen naar de havo. Het onderwijs in achterstandswijken dreigt te mislukken, vinden Ahmed Marcouch en Metin Celik (Pvda).


In een opiniestuk in NRC Handelsblad stellen de Tweede Kamerleden dat vooral in achterstandswijken leerlingen een vmbo-advies krijgen, terwijl een deel best naar de havo kan. Vroeger was het nog mogelijk om eenvoudig door te stromen van mavo naar havo.

Selectie
Nu de meeste mavo's zijn verdwenen en vervangen door het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) is dat veel moeilijker: de opleidingen zijn fysiek van elkaar gescheiden. Ook houden havo's vmbo-geslaagden buiten de poort door een strenge selectie toe te passen. Die is overigens overal anders geregeld, weten Marcouch en Celik. 'De ene havo stelt als toelatingseis een gemiddelde zeven voor de examenlijst, de andere vraagt achten voor Nederlands en wiskunde. Daar sta je dan met hoge IQ en diploma, aldus de Kamerleden.

IQ
Als bijna 100 procent van de leerlingen in achterstandswijken naar het vmbo gaat, is er iets goed mis, stellen Marcouch en Celik. Onderzoek in Amsterdam wijst uit dat het gemiddelde IQ in welvarend Zuid gelijk was aan het arm West. Terwijl in West 90 procent van de kinderen naar het vmbo gaat.

Lees verder