Maandag 11 oktober is op de afdeling MAVO/VMBO Tilburg onderwijsrestaurant ‘Le Petit’ in bedrijf gegaan, geheel gerund door leerlingen van De Rooi Pannen, die het programma horeca en toerisme volgen.
 
Ze bemannen de receptie, nemen de bestelling op, staan achter de bar en bedienen de gasten. Ondertussen bereidt een andere crew in de keuken de gerechten. Op deze manier komen alle aspecten van het werken in een restaurant aan bod en leren de leerlingen de kneepjes van het vak. Een ideale doorstroom naar de MBO horecaopleidingen is zo gegarandeerd. De keuken en het restaurant zijn volledig toegerust en de gasten zijn ‘echt’. Voor maandagmiddag (lunch) of donderdagavond (diner) kan gereserveerd worden om een hapje te komen eten.

De eerste dag in het restaurant verliep prima. De leerlingen schudden de schroom snel van zich af en toonden zich waardige gastheren. De bediening liep vlot en gesmeerd, terwijl ook achter de schermen, in de keuken, alles volgens schema verliep. Een geslaagde vuurdoop voor het jongste restaurant van Nederland.

Later dit schooljaar opent ook een echt draaiende onderwijswinkel. Er zullen producten verkocht worden die de horecaleerlingen bereiden, variërend van complete maaltijden en salades tot diverse vers belegde broodjes, smoothies en warme dranken.

De winkel zal gerund worden door de leerlingen die het programma handel en vormgeving volgen. Zij zullen borg staan voor de verkoop, het beheer en de inrichting van de winkel. Ook zij kunnen op hun beurt het geleerde in de praktijk toetsen.