Normal_fietspad_meisjes

Jaarlijks leggen Nederlanders ruim 1000 kilometer per fiets af. Tieners tussen de 12 en de 19 jaar fietsen met meer dan 2000 kilometer op jaarbasis dubbel zo veel. Dat jongeren meer fietsen, komt voornamelijk omdat ze nog geen rijbewijs hebben. De jongeren doen dan ook alles op de fiets; naar school, naar vrienden en naar de sportvereniging. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gezamenlijk trapten Nederlanders van 12 jaar en ouder vorig jaar 14,75 miljard fietskilometers bij elkaar. Ter vergelijking: dat is bijna 369 duizend keer de aarde rond, gemeten vanaf de evenaar. In 2014 fietsten we in Nederland gemiddeld bijna 2,9 kilometer per persoon per dag, iets meer dan de bijna 2,6 kilometer van een jaar eerder. Mannen reden in 2014 net als voorgaande jaren iets meer kilometers op de fiets dan vrouwen: dagelijks gemiddeld ruim 3,2 tegen bijna 2,6 kilometer.

Nederlanders tussen de 45 en 65 jaar fietsen met een gemiddelde van 2,8 kilometer per dag iets meer kilometers dan de groep tussen de 25 en 45 jaar (2,4 kilometer per dag). Jongeren halen het gemiddelde fors omhoog. Tieners tussen 12 en 15 jaar spannen met een daggemiddelde van 6,6 kilometer de kroon, op de voet gevolgd door de groep van 15 tot 18 jaar (6,3 kilometer per dag). Bij de groep tussen 18 en 20 jaar duikelt het aantal kilometers op de fiets naar 3,4 kilometer per dag.

Nederlanders pakken het vaakst de fiets voor recreatief gebruik, bijvoorbeeld voor sport of een fietstour, of om op visite of naar een horecagelegenheid te gaan. Ruim 40 procent van de fietsritten heeft een recreatief doel. Fietsen naar het werk staat met ruim 23 procent op plek twee, gevolgd door bijvoorbeeld boodschappen doen, winkelen en onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids