De eerste Grote Jongerenliteratuur Prijs zal op 19 november worden uitgereikt tijdens Crossing Border in Den Haag. Dat meldt de Stichting Lezen.

Tijdens de uitreiking zullen een Nederlandse en een buitenlandse auteur van jongerenliteratuur beiden een prijs van € 5.000,- ontvangen. De buitenlandse auteur zal deze prijs delen met zijn of haar Nederlandse vertaler.

Het Nederlands Letterenfonds en Stichting Lezen, de gezamenlijke initiatiefnemers van de prijs, zijn verheugd met Crossing Border als podium voor de uitreiking. Zij menen dat het internationale en open karakter van dit festival past bij de Grote Jongerenliteratuur Prijs, die behalve Nederlandse ook buitenlandse auteurs en hun vertalers onder de aandacht brengt.

De opkomst van jongerenliteratuur waarop de prijs inspeelt, is een internationaal fenomeen, waarbij een internationaal podium past. Daarnaast stellen zij dat ook het publiek van Crossing Border aansluit bij de Grote Jongerenliteratuur Prijs: jongerenliteratuur is niet alleen iets voor jongeren, maar biedt evengoed leesplezier aan doorgewinterde literatuurliefhebbers.

De boeken worden soms als jeugd- en soms als volwassenenliteratuur uitgegeven. Het uiteenlopende Crossing Border publiek zal naar verwachting dus openstaan voor deze nieuwe prijs voor jongerenliteratuur.

De Grote Jongerenliteratuur Prijs is in juni 2010 gelanceerd met de installatie van de vakjury, die onder voorzitterschap staat van Hedy d'Ancona. Half oktober wordt een shortlist van zes titels bekend gemaakt met drie oorspronkelijk Nederlandstalige en drie vertaalde boeken.

Wie de uiteindelijke winnaars zijn, wordt bekend tijdens de prijsuitreiking op Crossing Border.