Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Vorige week kwam de oproep uit het onderwijsveld om de toelating van de pilot Regulluwe scholen te verbreden. Hierover was ook een motie ingediend door CDA, D66, SP en SGP. De motie is verworpen in een debat in de Tweede Kamer door de VVD en PvdA. Het experimenteren met minder regels blijft voorlopig alleen voorbehouden aan scholen met het predicaat excellent. Dat meldt de PO-Raad.

Verschillende partijen, waaronder de PO-Raad, Verus en VOS/ABB, hadden in een brief aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs gevraagd om de toelating te verbreden. Volgens de PO-Raad kan deelname aan de pilot op alle scholen leiden tot verdere kwaliteitsverbetering. En, benadrukt de PO-Raad, kan de pilot ook alleen relevante resultaten opleveren, wanneer het deelnemersveld gevarieerd is en niet maar uit één 'soort' scholen bestaat. De regeringspartijen zouden zich met het afwijzen van de motie achter staatssecretaris Dekker scharen die eerder al aangaf dat hij het experiment niet te groot van omvang wil maken.

In hetzelfde debat werd ook het verzoek van de SP besproken om in het basisonderwijs een maximum groepsgrootte in te stellen van dertig leerlingen. Ook dit verzoek werd afgewezen. Wel moet de regering inventariseren wat schoolbesturen doen om te voorkomen dat groepen groter worden dan 28 leerlingen. De Kamer wil van scholen waar dit niet lukt weten hoe ze ervoor zorgen dat alle leerlingen wel voldoende aandacht krijgen.

De PvdA wil het aantal thuiszitters verminderen. Hiervoor moet de regering in kaart brengen op welke manier samenwerkingsverbanden ervoor kunnen zorgen dat thuiszittende leerlingen naar school kunnen of onderwijs op maat krijgen. 

© Nationale Onderwijsgids