Normal_luisterende_studenten

Minister Bussemaker van Onderwijs is van mening dat vwo-leerlingen niet per se naar de universiteit hoeven. Volgens Bussemaker kiezen de leerlingen te vanzelfsprekend voor de hoogste vorm van vervolgonderwijs. De universiteiten zouden nu overbevolkt zijn. De Onderwijsminister wil daarom combinatiestudies maken. Hiermee kunnen studenten van de hogeschool tegelijkertijd vakken volgen op de universiteit. Dat meldt de Volkskrant. 

De combinatiestudies moeten vwo'ers enthousiast maken om te kiezen voor het hbo. Bussemaker wil ook flink gaan investeren in het onderwijs op universiteiten en hogescholen om grootschaligheid tegen te gaan. Zo zouden er meer docenten bij moeten komen, waardoor studenten individueel meer feedback kunnen krijgen. Het budget dat hiervoor gebruikt gaat worden komt door de invoering van het leenstelsel.

Het universitair onderwijs zou op universiteiten tekortschieten, vindt Bussemaker. Zo zouden de colleges te massaal zijn en docenten zouden zich meer richten op onderzoek dan op onderwijs. Ook zou er te weinig aandacht zijn voor persoonlijke ontwikkeling. De oorzaak hiervan zou zijn dat het aantal studenten de afgelopen jaren flink gestegen is. In 2000 waren er 166.000 studenten op universiteiten, nu zijn dat er 253.000. Dit leidt tot overvolle collegezalen en docenten hebben grote groepen studenten tegelijk. 

© Nationale Onderwijsgids