Normal_leerlingen_klas_basisschool_school

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft in een brief aan de Tweede Kamer een nieuwe teldatum in de nieuwkomersregeling aangekondigd. De nieuwe datum wordt 1 april. Scholen die extra veel nieuwkomers na 1 oktober krijgen, ontvangen daardoor eerder hun geld. Dat meldt de VO-raad.

De brief van Dekker gaat over de bekostiging van asielzoekerskinderen. De VO-raad geeft aan al eerder voor zo'n regeling te hebben gepleit. De eerste extra teldatum is 1 april 2016. Hiernaast is het ministerie van Onderwijs nog in gesprek met zeven individuele scholen, om te kijken of daar extra maatwerk nodig is. Gisteren werd bekend dat het onderwijs aan asielzoekers vorig jaar 56,3 miljoen euro heeft gekost.

De VO-raad geeft aan dat een punt van onderzoek de bekwaamheid van docenten voor deze doelgroep is. Middelbare scholen zouden aangeven dat docenten met een pabo-achtergrond of met een specialisatie NT2 vaak het meest geschikt zijn om onderwijs te geven aan asielzoekerskinderen. Daarom onderzoekt de staatssecretaris of het nodig is om de regels voor bevoegdheden en bekwaamheden aan te passen.

Een knelpunt aan het onderwijs aan asielzoekerskinderen zou de doorstroming zijn naar het reguliere voortgezet onderwijs. LOWAN, die ondersteuning biedt voor onderwijs aan nieuwkomers, en het Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Amsterdam (ITTA) willen de doorstroom bevorderen. De partijen hopen na de zomer te komen met een ontwikkelingsperspectief hiervoor.

In het primair onderwijs ligt de verantwoordelijkheid voor de huisvesting al bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), in het voortgezet onderwijs ligt deze verantwoordelijkheid bij de gemeente. Het ministerie voert nog onderzoek uit of deze verantwoordelijkheid in het voortgezet onderwijs ook naar het COA moet. 

© Nationale Onderwijsgids