Normal_normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Alle Culemborgse scholen voor basis- en voortgezet onderwijs hebben onlangs een nieuw kwaliteitsoordeel gekregen van de Onderwijsinspectie. De oordelen zijn voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk gemaakt op de website van de inspectie. Tot dusver beperkte de inspectie zich tot de oordelen, zeer zwak, zwak en voldoende. In Culemborg is voor het eerst ook het oordeel goed aan enkele scholen toegekend. Dat meldt de Onderwijsinspectie.

In één oogopslag is te zien hoe het met verschillende onderdelen van het onderwijs is gesteld. Daarbij gaat het onder meer om de resultaten, het leerstofaanbod, de kwaliteit van het lesgeven, het schoolklimaat en de kwaliteitszorg van de school.

De kwaliteit van het onderwijs in Culemborg is onderzocht met het nieuwe, experimentele toezichtkader dat de inspectie van plan is in de toekomst te gaan gebruiken. Het betrof dan ook een proef, ofwel een pilot-onderzoek. De inspectie wil met de pilot in Culemborg duidelijk krijgen hoe het nieuwe kader uitpakt en dit waar nodig bijstellen. De inspectie doet ook op andere scholen in Nederland proeven met het nieuwe model. Later dit jaar wordt bekeken wat de pilotonderzoeken hebben opgeleverd.

Een ander doel van de pilot in Culemborg is om na te gaan welke effecten de gelijktijdige onderzoeken en openbaarmaking van de oordelen in deze regio oproepen bij de verschillende betrokkenen. Het unieke van de situatie in Culemborg is dat alle scholen in de gemeente in dezelfde periode zijn onderzocht en dat de inspectie-oordelen direct openbaar zijn via de website van de inspectie.

© Nationale Onderwijsgids