Doetinchem - Honderden bedrijven en 8 vmbo-scholen nemen eraan deel: een nieuw, omvangrijk samenwerkingsproject in de regio Zuidelijk Gelderland om meer jongeren te interesseren voor een opleiding en carrière in de techniek. Dit TechNet-project heeft inmiddels een bijna volledige landelijke dekking. Vandaag, maandag 27 september, vindt op het Metzo College in Doetinchem de eerste feestelijke aftrap plaats in een estafettereeks van drie regionale kick offs. Programmamanager Mo van Dijk: “Techniek is overal om ons heen, het is onmisbaar in ons huidige leven en economisch gezien een sterk punt van deze regio. Maar daarvoor hebben we wel heel veel nieuwe instroom in de technische opleidingen en beroepen nodig.”

Drie feestelijke bijeenkomsten staan deze week op de agenda om TechNet Zuidelijk Gelderland officieel in te luiden: op 27, 29 en 30 september, voor de regio’s Achterhoek, Rivierenland en Arnhem/De Liemers. TechNet is een samenwerkingsverband tussen het regionale bedrijfsleven en vmbo-scholen, waar in Zuidelijk Gelderland 8 scholen en vele honderden bedrijven bij betrokken zijn. Het project is een initiatief van het landelijke samenwerkingsverband TechniekTalent.nu, waarin de sociale partners van acht verschillende bedrijfstakken uit de technische sector vertegenwoordigd zijn, en Platform Bèta Techniek.

Het hoofddoel van TechNet is een hoog rendement halen uit de samenwerking tussen bedrijven en scholen. Programmamanager Mo van Dijk van Kenniscentrum Bètatechniek (KCBT) licht toe: “Er zijn al heel veel kleinschalige samenwerkingsprojecten, maar het wiel wordt steeds opnieuw uitgevonden. Dat gaat TechNet voorkomen door de scholen en bedrijven actief samen aan tafel te zetten en voor structurele samenwerking te zorgen. Broodnodig, want de Achterhoek is landelijk bijvoorbeeld de tweede regio qua uitvindingen die gepatenteerd worden. Er zijn hier dus veel innovatieve bedrijven die hard jonge mensen nodig hebben. Maar de regio kampt met vergrijzing en erg veel technici die de komende jaren met pensioen gaan.”

Hans Corstjens, directeur van Platform Bèta Techniek: “Het kabinet heeft als één van de speerpunten het versterken van een hoogwaardige kenniseconomie van ons land. Als Platform Bèta Techniek zijn al onze activiteiten daarop gericht. Dat vraagt een gecoördineerde aanpak van basisonderwijs tot arbeidsmarkt. Wij ontwikkelden dit TechNet initiatief naar het voorbeeld van Jet-Net, om het vmbo-onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar te brengen om gezamenlijk op te trekken.”

Sjaak Mens, portefeuillehouder TechNet van het directeurenoverleg van TechniekTalent.nu: “Een groot aantal technische bedrijven is vergrijsd. Zeker als de economie verder aantrekt, krijgt het technisch bedrijfsleven met forse personeelstekorten te maken. Dat biedt voor jongeren veel kansen op een baan. De wereld van techniek biedt een enorm breed en gevarieerd werkveld, met volop interessante, uitdagende én goedbetaalde banen. Werken in de techniek, betekent werken aan de toekomst van Nederland. Zonder techniek staat de wereld stil.”

Bron: TechniekTalent.nu