Normal_file_vakantie_zwarte_zaterdag

Frank Oostdam, directeur en voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) pleit ervoor om leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs vijf snipperdagen per schooljaar te geven. Hierdoor kunnen de ouders bijvoorbeeld een dag eerder dan de schoolvakantie vertrekken, zonder dat ze dit stiekem hoeven te doen. Dat meldt BNR.

“Ik verwijt die leerplichtambtenaar niks, want die doen ook hun werk”, zegt Oostdam. “Maar waarom zou je niet in het kader van flexibiliteit kinderen op de lagere en middelbare school niet vijf snipperdagen geven, die ze zelf vrij kunnen inzetten?” Volgens Oostdam krijgen gezinnen zo meer mogelijkheden om zelf te bepalen wanneer ze op vakantie gaan.

Ouders zouden zich nu soms 'crimineel' vinden als ze hun kind een dag eerder van school halen. Volgens de voorzitter weet iedereen dat er op de laatste dag voor de zomer- of kerstvakantie toch niks meer gebeurt. In Zwitserland zouden deze snipperdagen al gebruikt worden en zou de bevolking hier tevreden over zijn. Oostdam benadrukt ook dat door de invoering van de snipperdagen de leerplichtambtenaren die op Schiphol controleren of er spijbelende kinderen zijn, overbodig worden.

© Nationale Onderwijsgids