CNV Onderwijs constateert dat dit demissionaire kabinet met nadruk onderstreept dat leraren en leerlingen in de onderwijsbegroting worden ontzien. Michel Rog (voorzitter CNV Onderwijs) wil echter zekerheid op langere termijn.

'Het Actieplan LeerKracht was bedoeld om achterstanden in beloning in de onderwijssectoren in te halen. Dit plan blijft gelukkig intact, maar een mogelijke nullijn doet dit positieve effect teniet. Er zullen opnieuw salarisachterstanden ontstaan.' Rog doet een dringende oproep aan de nieuwe coalitie af te zien van verdere bezuinigingen op salarissen van onderwijspersoneel. 'In de afgelopen jaren is gebleken dat investeringen de aantrekkelijkheid van het beroep versterken en hun vruchten afwerpen. Dat moet zo blijven, welk kabinet er ook komt', aldus Rog.

In de onderwijsbegroting ontbreekt het volgens Rog aan betrokkenheid bij de positie van kwetsbare groepen. Hij doelt hiermee op de bezuinigingen van 80 miljoen op passend onderwijs. 'Met dat geld worden klassenassistenten aangesteld en de professionalisering van leraren verbeterd. Zorgleerlingen hebben daar recht op', zegt Rog. Ook de bezuinigingen van 100 miljoen euro in 2010 op het inburgeringsonderwijs verontrusten hem: 'Inburgeringscursussen zijn bedoeld om een goede integratie in de samenleving te bevorderen. Juist nu is dat hard nodig.'

CNV Onderwijs vertegenwoordigt 53.000 leden.