Normal_examen_toets

Steeds meer bedrijven geven examentrainingen aan scholieren op het voortgezet onderwijs. Volgens Jos Beishuizen, hoogleraar onderwijskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam hebben de instituten die examentraining geven zich de afgelopen jaren bewezen. Leerlingen blijken betere cijfers te halen als ze zo'n training hebben gehad. Dit meldt RTL Nieuws.

Beishuizen benadrukt dat het een misverstand is dat er iets mis is met het onderwijs als leerlingen een examentraining nodig hebben. Het zou ook maar om een kleine groep gaan die baat heeft bij examentraining. Deze groep bestaat volgens Beishuizen uit twee delen: een groep die moeite heeft met de stof en leerlingen die gewoon lui zijn. De hoogleraar benadrukt dat de trainingen juist goed zijn omdat er meer aandacht is voor de individuele leerling. “Er is dus niet iets structureel mis met het onderwijs. Het voortgezet onderwijs van Nederland behoort in de westerse wereld nog steeds tot de top.”

Het enige probleem aan de examentrainingen zijn de tarieven. Nu is het een vrije markt, waardoor bedrijven zelf de prijs kunnen bepalen. Zolang mensen het geld ervoor over hebben zullen de bedrijven de prijs niet gaan verlagen, zegt Beishuizen. Door de hoge prijzen ontstaat er wel een kloof tussen de leerlingen. Deze kloof kan volgens de hoogleraar alleen verkleind worden als er aandacht voor individuele leerlingen structureel wordt opgenomen in het reguliere onderwijs. Zo zouden er nu al scholen zijn die geld in deze cursussen steken of dat van plan zijn. Een oplossing is volgens Beishuizen als scholen deze examentraining integreren in het onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids