Normal_eindexamen_examen

Vandaag starten ruim 206.000 leerlingen met hun eindexamens. Op het vmbo beginnen de scholieren met Natuur- en Scheikunde, de havoleerlingen starten met Economie en op het vwo gaan ze van start met Nederlands. De rest van de maand mei zullen de scholieren zwoegen om hun diploma te halen. Begin en half juni zijn herexamens. 

Van alle eindexamenleerlingen zitter er 110.270 op het vmbo, 57.580 op de havo en 38.450 op het vwo. Dit jaar starten er 8.300 leerlingen meer met hun eindexamens dan vorig jaar. Scholen letten dit jaar extra op het gebruik van mobiele telefoons en smartwatches. Het gebruik van gsm-jammers is voor scholen sinds dit jaar verboden. Dit zijn apparaten die mobiele telefoons storen en blokken. Alleen kan hierdoor ook niet het noodnummer gebeld worden in geval van calamiteiten.

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft ook dit jaar weer een klachtenlijn geopend. Scholieren kunnen hier terecht als er bijvoorbeeld te moeilijke examens zijn of foutieve vragen. In 2014 kwamen er bij het LAKS ruim 116.000 klachten binnen van bijna 200.000 examenkandidaten. Deze klachten worden besproken met het College voor Toetsen en Examens of met de Inspectie van Onderwijs. 

© Nationale Onderwijsgids