Een paar maanden geleden was Iris Egbers nog aan het blokken voor het eindexamen. Nu staat de havo-scholiere uit Breda op de catwalk in New York, Parijs en Milaan en heeft ze een exclusief contract met Calvin Klein, zo meldt Omroep Brabant.

In mei leerde ze hard voor haar havo-examens. De Bredase zag een oproep van een modellenbureau. "In eerste instantie twijfelde ik, maar uiteindelijk dacht ik: ‘Ik probeer het gewoon'. Meer voor de grap heb ik een mailtje gestuurd", zegt ze. Het modellenbureau Micha Models was enthousiast: "Ze is prachtig", zegt eigenaresse Micha Krijger van het bureau.

Binnen no time zat de 18-jarige Iris in New York, Parijs en Milaan. "Ik wist niet goed wat ik wilde doen na mijn eindexamen. Anderen suggereerden het modellenvak, omdat ik lang en slank ben. Maar ik vond mezelf niet bijzonder knap."

Daar dachten topontwerpers anders over. Calvin Klein wilde haar exclusief hebben voor de modeshows in New York. Dat betekent dat ze behalve de Calvin Klein-show in New York in geen enkele andere show mag lopen. "Ja, leuk', zei de Brabantse nuchter.

"Het is een droomstart", zegt haar manager. "Ze was haast niet zenuwachtig. Slechts heel even, net voordat ze op de catwalk stapte." En de reacties waren laaiend, aldus Krijger. "Ze loopt heel natuurlijk. Ze heeft geen aanwijzingen nodig."