Op CSG Beilen staat slechts twee procent van de docenten onbevoegd voor de klas en niet 21 procent, zoals de website bevoegd.nl meldt. Het ministerie van Onderwijs heeft na maandenlang touwtrekken en onderzoek aangegeven dat de gegevens over de school niet deugen, zo meldt de Besturenraad, de organisatie die 2200 scholen en 800.000 leerlingen vertegenwoordigt in het christelijk onderwijs.

'Een hele vervelende kwestie waardoor ons imago onterecht beschadigd is', zegt algemeen directeur van de CSG Beilen mevrouw D. K. Everts.

In november 2009 lanceerde toenmalig minister van Onderwijs Plasterk de website zodat ouders in een oogopslag konden zien hoe het zat met de bevoegdheid van de leerkrachten op de school van hun kind. Het baarde de minister zorgen dat landelijk een kwart van de docenten in het onderwijs (gedeeltelijk) onbevoegd is. Met de website wilde hij de scholen scherp houden, zei hij in een toelichting in Trouw.

Maar voor CSG Beilen in Beilen pakte de site verkeerd uit. Want de regionale krant zette de resultaten van alle scholen in het noorden op een rijtje, op basis van de gegevens op de site, en CSG Beilen kwam daardoor zeer negatief in het nieuws.

De publicatie in de krant maakte heel wat geschrokken reacties los, vooral ook bij de ouders. De school zocht contact met OCW maar kreeg aanvankelijk geen gehoor. Na veel druk en zelfs een brief aan de Tweede Kamer kwam er een nader onderzoek naar de juistheid van de cijfers.

En onlangs, na bijna een jaar, kwam het verlossende woord in een brief van OCW en een onderzoeksrapport voor de school. CSG Beilen doet het met slechts twee procent onbevoegde docenten zelfs uitstekend.

Volgens Everts zijn er grote fouten gemaakt met de registratie ten behoeve van de site. Zo werden bijvoorbeeld docenten met een in het buitenland behaald diploma als onbevoegd geregistreerd en werd er geen rekening gehouden met de in het vmbo gebruikelijke leerdomeinen.

De problemen hadden voorkomen kunnen worden als voor publicatie de gegevens waren geverifieerd bij de school. "Net als bij de kwaliteitskaarten van de inspectie, dan kun je eventuele fouten herstellen." Directeur Everts is zeer voor transparantie, maar niet op deze manier.

Een excuus voor de gemaakte fouten heeft de school nog niet uit Den Haag vernomen. Frustrerend is bovendien dat de foutieve gegevens nog een jaar lang op de website staan.