Het rooms-katholieke Peellandcollege in Deurne is door de rechter op de vingers getikt, omdat de school een leerling ten onrechte heeft geweigerd, zo meldt de VOS/ABB.

De leerling in kwestie, die een aan autisme verwante stoornis heeft, had op het openbare Jan van Brabant College in Helmond zijn diploma vmbo-t behaald. Hij wilde op het Peellandcollege in zijn woonplaats Deurne verdergaan op de havo.

Het katholieke Peellandcollege, dat onder het Brabantse schoolbestuur Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) valt, zei dat de klassen vol waren en dat de jongen daarom helaas niet toegelaten kon worden.

De ouders van de jongen stapten na de weigering van de school om hun zoon toe te laten naar de rechter. Die veegde het argument van de volle klassen van tafel. 'Dat de lokalen geen ruimte bieden aan 33 leerlingen, maar alleen aan 32 leerlingen, moet met enige creativiteit worden opgelost', zo staat in het vonnis.

Het Peelland College moet de jongen toelaten in havo-4, op straffe van 2500 euro per dag als dat niet gebeurt, tot een maximum van 15.000 euro.