(Novum) - De invoering van een boerkaverbod in het openbaar vervoer is mislukt. De vervoersbedrijven weigeren eraan mee te werken. Het kabinet is er ook niet in geslaagd boerka's op scholen te verbieden.

Vervoersbedrijven zijn bang dat een verbod op boerka's, nikaabs en andere gelaatsbedekkende kleding 'leidt tot spanningen', heeft minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) dinsdag laten weten in antwoord op Kamervragen.

Ook zeggen de bedrijven geen wettelijke basis te hebben om op te treden tegen boerka's in bussen en treinen. Eurlings legt zich daarbij neer. Hij laat het aan het volgende kabinet over om 'zo nodig verdere stappen te ondernemen'.

Vorige week heeft minister van Onderwijs André Rouvoet (ChristenUnie) al aan de Tweede Kamer gemeld dat het huidige kabinet er niet in slaagt om een verbod op gelaatsbedekkende kleding op scholen rond te krijgen. Ook dat wordt aan het volgende kabinet overgelaten.

Het huidige kabinet besloot in 2008 tot een gedeeltelijk boerkaverbod. De omstreden sluiers zouden worden verboden in het openbaar vervoer, het onderwijs en bij de overheid. Alleen bij de overheid is het verbod er daadwerkelijk gekomen.