AMSTERDAM (NOVUM) - Een Zuid-Afrikaans meisje (17) is om het leven gekomen toen zij getroffen werd door een waarschuwingsschot van de politie.

Het meisje nam deel aan een demonstratie om te protesteren dat scholieren door een lerarenstaking te weinig tijd hadden om zich op hun examens voor te bereiden. Dat heeft een onderzoeker dinsdag gezegd.

Scholieren die aan de demonstratie in de provincie Vrijstaat deelnamen, gooiden met stenen naar de politie. Een agent loste daarop een waarschuwingsschot. De kogel ketste af en trof Nontsikelelo Anna Nokela in de rug.

Stenen
Ook in de regio Limpopo protesteerden honderden scholieren dat zij door een lerarenstaking te veel lessen hadden gemist om zich goed voor te kunnen bereiden op examens. Hier werd eveneens met stenen gegooid. Zeker 58 demonstranten werden ingerekend.

Leraren staakten als onderdeel van een grotere ambtenarenstaking. Niet alleen scholen, maar ook ziekenhuizen kwamen hierdoor stil te liggen, terwijl rechtbanken, paspoortkantoren en zelfs mortuaria achterstallig werk opliepen.