Hoewel Nederland nog steeds koploper is op het gebied van investeringen in onderwijs voor ontwikkelingslanden, lijkt zij deze positie volgend jaar niet te kunnen handhaven. Dat blijkt uit het jaarlijkse schoolrapport van de Global Campaign for Education (GCE).

Tom van der Lee, campagnedirecteur van Oxfam Novib, reikte dit jaarlijkse rapport uit namens GCE Nederland in de Tweede Kamer aan de heer Henk Jan Ormel, voorzitter van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken. In het GCE-schoolrapport worden donorregeringen langs de meetlat gelegd wat betreft het geld dat ze besteden aan onderwijs in ontwikkelingslanden.

Nederland is nog altijd koploper qua investeringen in onderwijs voor ontwikkelingslanden en levert daardoor een belangrijke bijdrage aan het bereiken van Millenniumdoel 2: iedereen naar school. De rapportcijfers zijn echter gebaseerd op gegevens van 2008; dat Nederland volgend jaar niet meer de beste leerling van de klas is, ligt in de lijn der verwachting na de forse bezuinigingen van het afgelopen jaar.

Naast het aanbieden van het schoolrapport deed de GCE een oproep aan de aanwezige kamerleden als Ewout Irrgang van de SP en Kathleen Ferrier van de CDA om de aandacht en financiële steun voor onderwijs in ontwikkelingslanden niet te laten verslappen. Ondanks dat het er 40 miljoen meer zijn dan eind jaren negentig, gaan er anno 2010 nog steeds ruim 72 miljoen kinderen niet naar school. De onderwijskwaliteit in veel landen is te laag en is er een tekort aan 18 miljoen onderwijzers.

Bovendien werd de 1GOAL-petitie uitgereikt. Deze wereldwijde 1GOAL campagne van de GCE verzamelde rond het WK 2010 ruim 15 miljoen steunbetuigingen om regeringen te wijzen op hun beloften op onderwijsgebied. Deze nationale aanbieding stond niet op zichzelf. In diverse andere landen worden in deze tijd vergelijkbare oproepen overhandigd aan regeringen, in aanloop naar de VN-bijeenkomst over de Millenniumdoelen. Daar zal GCE-Internationaal de wereldwijde 1GOAL-petitie aanbieden.

Klik hier voor meer informatie.

© Nationale Onderwijsgids