In maart 2010 plaatste de Algemene Onderwijsbond (AOb) een digitale vmbo enquête op de website. Een negental onderwijskundige thema's stond in de vmbo peiling centraal.

De AOb presenteerde afgelopen donderdag de resultaten. Al onze leerlingen moeten in het vmbo een startkwalificatie kunnen halen, vindt meer dan 80% van de docenten die de enquête invulden. Een landelijk eindexamen in het vmbo garandeert kwaliteit zegt 74% van de docenten.

De voorgelegde stellingen hadden betrekking op de volgende onderwijskundige thema's: onderwijstijd, groepsgrootte, instroom- doorstroom, examinering, leerling-docent ratio, medezeggenschap, management, onderwijsconcept, zorgleerling en belangrijke voorwaarden.

De meeste respondenten die de enquête invulden werken al vele jaren in het vmbo. Een overgroot deel werkt 31 tot 40 uur per week en zijn werkzaam in alle vier de leerwegen. Meer dan 40% geeft aan in de bovenbouw en in de onderbouw van het vmbo werkzaam te zijn. De meeste respondenten werken in de bovenbouw. Nog geen 20% alleen in de onderbouw.

Klik hier om de volledige enquête te downloaden.

© Nationale Onderwijsgids