Logo_literatour

Deze week is de Literatour, de Boekenweek voor jongeren, van start gegaan. Van 23 tot en met 29 maart bezoeken jonge, aansprekende schrijvers middelbare scholen om te proberen 788.000 jongeren van vijftien en achttien jaar te inspireren een boek te lezen. Dit meldt het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst.

Schrijvers Danielle Bakhuis, Daan en Thomas Heerma van Voss, Mano Bouzamour, Ineke Riem, Mirjam Mous en Peter Zantingh hebben gister middelbare scholen in Etten Leur, Oegstgeest, Drachten en Veghel bezocht. Komende vrijdag wordt de Dioraphte Literatour Prijs bekendgemaakt en uitgereikt. Vorige week zijn de nominaties voor deze prijs bekendgemaakt. Gister is de stemperiode voor de Publieksprijs gestart. Via de website kan iedereen stemmen op zijn favoriete boek.

Jongeren kunnen tot en met 26 april op vertoon van hun CJP Cultuurkaart vijf euro korting krijgen als ze één van de 25 Literatour toptitels kopen. Daarnaast ontwikkelt Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) in samenwerking met Talent (de lesmethode van uitgeverij Malmberg) de Literatour Boekentipper. Hiermee kunnen scholieren ontdekken welk boek het beste bij hen past.

De Literatour is een campagne van CPNB. De stichting heeft deze campagne in het leven geroepen, omdat uit internationaal onderzoek blijkt dat het leesgedrag van jongeren tussen de vijftien en achttien jaar onder druk staat. Door middel van de Literatour hoopt het CPNB de geletterdheid van deze jongeren weer op te krikken door ze vaker aan het lezen te krijgen. Leesplezier staat dan ook voorop in de campagne. Daarnaast is het tweede doel van de Literatour om leerlingen binnen en buiten de school te helpen een boek te vinden dat bij hen past.

© Nationale Onderwijsgids