UTRECHT (ANP) - Op het vwo een keuzepakket samenstellen is veel te vroeg, dat verdient correctie in de bachelorfase op de universiteit. Dat zei oud-minister Cees Veerman maandag in een toespraak bij de opening van het academische jaar van de Universiteit Utrecht.

Vwo-leerlingen stellen op vijftien- of zestienjarige leeftijd een keuzepakket samen, waardoor ,,een bepaald traject en overeenkomstig wereldbeeld worden ingeprogrammeerd'', aldus Veerman. Een steeds complexer wordende wereld vraagt om een bredere blik, meent hij, en daar kunnen universiteiten een rol in spelen.

Veerman leidde een commissie die onderzoek deed naar een toekomstbestendig hogeronderwijsstelsel. In het rapport dat in april verscheen, pleitte hij al voor een bredere oriëntatie in onder meer de bachelorfase, de eerste jaren op de universiteit.

Net als andere sprekers bij de opening van het academisch jaar in andere delen van het land hield Veerman in zijn toespraak een pleidooi voor investeringen in het hoger onderwijs. De staatsschuld loopt daardoor waarschijnlijk op, maar die mag de huidige generatie studenten aflossen, vindt hij. ,,De rente dragen we samen dan wel. In het licht van de baten is dat geen gekke deal.''